Okazji do świętowania jest wiele – rodzinne spotkania, urodziny, romantyczne kolacje we dwoje, kolorowe kinderbale czy domówki ze znajomymi. A co można świętować każdego roku 25 października – i to na całym świecie? Oczywiście Światowy Dzień Makaronu – to znakomity pretekst do spotkań i pysznych, kulinarnych podróży. Zaprośmy przyjaciół do wspólnego gotowania albo zaskoczmy ich przepysznym makaronowym daniem. Oto inspiracje na każdą okazję i dla każdego!
Makaron można przyrządzać na bardzo wiele sposobów – ogranicza nas tylko wyobraźnia! Makaronowe danie zadowoli niemal każde gusta. Międzynarodowa popularność i uniwersalny charakter makaronu sprawiły, że w 1995 roku, podczas World Pasta Congress w Rzymie ustanowiono dla makaronu (a raczej dla wszystkich, którzy go uwielbiają) wyjątkowe święto!
25 października dyskutuje się o nim, wymienia kulinarnymi pomysłami na pyszne potrawy, a przede wszystkim próbuje. A pomysłów na dania z makaronem jest z pewnością więcej niż jego kształtów. Żaden inny produkt tak doskonale nie łączy się niemal z każdym dodatkiem – sezonowymi warzywami i owocami, mięsem, rybami czy owocami morza. Makaron to doskonały pomysł dla rodziców małych niejadków, źródło inspiracji dla zakochanych i pomysł na szybkie danie, gdy wpadną niespodziewani goście. Może z niego powstać zarówno wykwintna potrawa serwowana przez mistrza kuchni, jak też radosna improwizacja domowego smakosza. Czym byłyby bez niego zupy? W końcu makaron najlepiej uzupełnia ich pyszny, domowy smak! Idealnie sprawdza się także jako podstawa dania do pracy, a nawet deseru! Prostota przygotowania powoduje, że nawet najmłodsi kucharze mogą przygotować z makaronem pyszne potrawy.
Na pewno więc nie trzeba będzie długo nikogo namawiać, by świętować ten wspaniały dzień. Poniżej przedstawiamy 4 pomysły na pyszne, makaronowe dania. To propozycje, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie i które sprawdzą się na Waszych stołach nie tylko przy okazji makaronowego święta.
PRZEPISY:
Pizza makaronowa
Spód:
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->100 g makaronu Lubella Mini Rurki 5 warzyw
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->30 g startego żółtego sera
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->jajko
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->łyżeczka suszonego oregano
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->sos:
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->szklanka passaty pomidorowej
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->łyżka posiekanej cebuli
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->pół czerwonej papryki
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->łyżka oliwy
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->kulka mozzarelli
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->oliwa
Makaron Lubella Mini Rurki 5 warzyw gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z oregano i tartym serem.
Wlewamy do makaronu i mieszamy. Na blaszkę z papierem do pieczenia, wykładamy makaron. Formujemy kształt pizzy i zapiekamy przez 15 minut. Na oliwie podsmażamy cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką. Dodajemy passatę i dusimy, aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku. Podpieczony spód smarujemy sosem, a na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Pieczemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i podajemy ze świeżymi ziołami.
Zapiekanka makaronowa na słodko z twarożkiem i owocami
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->200 g makaronu Lubella Mini Kokardki
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->200 g kremowego twarożku naturalnego
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->40 g jogurtu naturalnego
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->łyżeczka masła
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->pomarańcza
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->kilka śliwek
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->garść malin
<!--[if !supportLists]-->• <!--[endif]-->2 łyżki płatków migdałów
Makaron gotujemy 8 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Makaron mieszamy z twarożkiem, jogurtem i cukrem. Przekładamy do formy, na wierzchu układamy owoce i posypujemy płatkami migdałów. Zapiekamy około 20 minut, aż płatki lekko się przyrumienią.
Napisz komentarz
Komentarze