Moringa – drzewo zaliczane do grupy superfood
Słynna grupa żywności noszącej miano superfood to zbiór składników, które wyróżniają się na tle innych produktów spożywczych za sprawą bardzo wysokiej zawartości witamin, czy minerałów. Drzewo moringa pochodzi z Indii, chociaż obecnie jest uprawiane w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Najlepiej czuje się w suchym i gorącym klimacie, dlatego porasta głównie tropiki. To drzewo stanowi prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych. Z jego liści i kory wytwarza się lekarstwa, a ziarna można wykorzystać do produkcji oleju, który znajduje zastosowanie w kuchni oraz w kosmetyce.
Bogactwo substancji odżywczych zawartych w liściach moringa
Obecnie dość dużą popularnością cieszą się liście moringa w proszku – taka postać suplementu zachowuje wartości odżywcze przez wiele lat i nie wymaga specjalistycznych warunków przechowywania. Preparaty zawierające liście moringa dostarczają zdecydowanie więcej białka niż jogurt naturalny i zawierają więcej wapnia niż mleko. Drogocenny proszek jest bogatszym źródłem witaminy A niż warzywa oraz zawiera więcej potasu niż owoce. Osoby, które nie przepadają za szpinakiem, już nie będą musiały traktować go jako najlepsze źródło żelaza, ponieważ liście moringa zawierają aż 25-krotnie wyższe stężenie wspomnianego pierwiastka! Suplementy diety należące do grupy superfood stanowią doskonałe źródło błonnika oraz witaminy B2. Jest to prawdziwa bomba witaminowa, która pozwala na zaspokojenie zapotrzebowania na wiele składników odżywczych przy bardzo niskim nakładzie kalorii. Suplementy diety z niezwykłym wyciągiem z liści moringa kupisz w sklepie mybionic.pl.
Najbardziej odżywcza roślina świata – jakie właściwości mają liście moringa?
Zaledwie dwie łyżeczki sproszkowanych liści moringa wystarczą, aby w stu procentach zaspokoić dobowe zapotrzebowanie na witaminy A, B2, E oraz K. To bardzo wysokie dawki substancji odżywczych, których nie znajdziemy w owocach, warzywach, ani innych składnikach obecnych w naszej codziennej diecie, dlatego moringa aspiruje do tytułu najzdrowszej rośliny świata. Osoby przyjmujące niewielkie dawki sproszkowanych liści wspomnianego drzewa doświadczają licznych korzyści zdrowotnych, w tym:
- poprawy stanu skóry, paznokci i włosów,
- rozwiązania wszelkich problemów trawiennych,
- wzmocnienia układu odpornościowego i wygaszenia stanów zapalnych,
- obniżenia poziomu cholesterolu i cukru,
- redukcji tkanki tłuszczowej.
Przyjmowanie suplementów diety zawierających sproszkowane liście moringa jest szczególnie zalecane sportowcom, którzy potrzebują szybkiej regeneracji po treningu. Wysoka porcja białka poprawi wydolność organizmu i ułatwi odpoczynek po ciężkim wysiłku.
Sproszkowana moringa dla miłośników zdrowej kuchni
Proszek z liści moringa można wypić po wymieszaniu z wodą lub potraktować go jako urozmaicenie potraw. Suplement zachowa swoje właściwości, jeśli dosypiemy go do zupy, sałatki, jogurtu, czy płatków śniadaniowych. Podobne cechy wykazuje olej z nasion moringa, który można wykorzystywać do smażenia. Nieważne, jaka postać suplementu najbardziej nas interesuje – zarówno tabletki, kapsułki, jak i proszek lub olej będą stanowić wspaniałe źródło najważniejszych substancji odżywczych.