Czym jest gluten i kto powinien go unikać?
Przed omówieniem konkretnych produktów bezglutenowych, warto najpierw zrozumieć, czym tak właściwie jest gluten i dlaczego niektórzy muszą go wyeliminować ze swojej codziennej diety. Gluten to białko, które znajduje się w wielu zbożach. Może on powodować problemy zdrowotne, do których zalicza się nietolerancję glutenu, celiakię czy alergię na pszenicę. Objawy tych schorzeń mogą obejmować wzdęcia, ból brzucha, zmęczenie i wiele innych dolegliwości. Z tego powodu dieta staje się niezbędnym krokiem dla osób dotkniętych tymi schorzeniami.
Zbożowe produkty bezglutenowe
Kiedy mówi się o diecie bezglutenowej, pierwszymi produktami, które przychodzą na myśl, są alternatywne artykuły ze zbóż i nasion. Do najpopularniejszych z nich należy:
- ryż – to jedno z najczęściej spożywanych zbóż na diecie bez glutenu. Ryż naturalnie nie zawiera tego składnika, więc można go używać w wielu potrawach jako dodatek bądź główny element dania;
- kukurydza – doskonałym źródłem energii, który zastąpi pszenicę, mogą być: mąka kukurydziana, kasza kukurydziana czy tortilla kukurydziana;
- quinoa – to niewielkie nasiona stanowią doskonałe źródło białka i błonnika. Quinoa sprawdza się idealnie w zupach, sałatkach czy jako dodatek do dań głównych;
- mąki bezglutenowe – mąkę migdałową, kokosową, ryżową czy gryczaną można wykorzystywać do wypieków czy jako zagęszczacz do potraw.
Makaron bezglutenowy – najlepsze alternatywa
Do najpopularniejszych produktów na diecie bezglutenowej należy makaron bezglutenowy. Dzięki rozwojowi przemysłu spożywczego, coraz łatwiej można znaleźć różnorodne typy makaronów, które nie zawierają glutenu i pysznie smakują. Wytwarza się je głównie z mąki kukurydzianej, ryżowej, soczewicowej czy też z mąki z ciecierzycy. Makaron bezglutenowy można serwować na wiele sposobów, od prostych dań z sosem po bardziej wyszukane potrawy. W sklepie ze zdrową żywnością, takim jak organic24.pl można znaleźć niezwykle bogaty wybór makaronów bezglutenowych, które zaspokajają potrzeby nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Nabiał i produkty mleczne
Nabiał to kategoria produktów, którą można spożywać na diecie bezglutenowej, o ile z celiakią lub alergią nie występuje również nietolerancja laktozy. Znakomitym źródłem białka oraz wapnia są: mleko, jogurty naturalne, nieprzetworzone sery i kefiry. Należy jednak unikać przetworzonych produktów, ponieważ mogą zawierać gluten.
Owoce i warzywa – podstawa zdrowej diety
Owoce i warzywa stanowią podstawę każdej zdrowej diety, w tym również tej bezglutenowej. Wszystkie świeże produkty tego rodzaju są naturalnie bezglutenowe i pozwalają dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Najlepiej spożywać je w formie surowej, gotowanej, pieczonej lub jako składnik zup i sałatek. Warto zauważyć, że tego typu produkty najlepiej kupować w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością, takich jak organic24.pl.